Reseptejä
Internetistä löytyy toinen toistaan herkullisemman näköisiä reseptejä ja ruokakuvia (esim. Chocochili ja Viimeistä murua myöten), jotka saavat veden herahtamaan kielelle. Itse teen yleensä aika helppoa ja nopeaa kasvisruokaa, mutta välillä innostun kokkailemaan myös hieman vaativampia luomuksia. Kasvissyönti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin ja makuihin maailmalta. Kasvissyönti antaa myös mahdollisuuden osallistua luontotalkoisiin omalla pienellä, mutta merkittävällä, panoksella. Se myös palkitsee sydäntä ja luo syvällisemmän yhteyden ympäröivään luontoon, sen kasveihin ja eläimiin. Itse olen vuosikymmenten myötä ehtinyt kokoamaan jo laajan kirjallisen kasvisreseptikokoelman. En yleensä seuraa reseptejä kirjaimellisesti, vaan soveltelen niitä aina tilanteen ja käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan. Usein myös luon aivan uusia luomuksia saatavilla olevista aineksista. Olen lapsesta saakka viihtynyt kotimme kasvimaalla ja erilaisissa puutarhoissa. Nuoruudessani, lukion jälkeen, työskentelin muutaman kesän Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Yliopistosta valmistuttuani vietin yhden kesän Fransilan yrttitilan vehmailla pelloilla. Välillä olen myös vuokrannut oman viljelypalstan tai viljellyt jotain pienimuotoista esimerkiksi kotini terassilla. Nämä kokemukset ovat herättäneet kiinnostukseni ruokakasvien parantaviin ominaisuuksiin. Kaikki ruoka, mitä laitamme suuhumme, vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti. Ohessa jaan omasta reseptivihkostani muutaman herkullisen reseptin.
Punajuuripihvit
Ainekset:
* 500 g keitettyjä härkäpapuja
* 5 punajuurta
* 75 g fetajuustoa
* 0,5 dl soijajauhoa
* 2 rkl pellavansiemenrouhetta
* 2 rkl ravintohiivahiutaleita
* loraus oliiviöljyä
* mausteeksi 1 tl suolaa, ripaus mustapippuria, tuoreita timjamin lehtiä
Ohje:
Keitä liotetut härkäpavut. Keitä punajuuret. Kuori ja raasta jäähtyneet punajuuret. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tee niistä pihvejä uunipellille. Paista 175 asteessa noin 45 min - 1 h. Nauti esimerkiksi varsisellerisalaatin kera (ks. ohje alla).
Varsisellerisalaatti
Ainekset
Salaatti:
* 4 varsisellerin vartta
* 2 omenaa
* 1/2-1 dl saksanpähkinöitä
Kastike:
* 2 dl bulgarian jogurttia
* 1-2 rkl sitruunanmehua
* 1/2 rkl Dijon- sinappia
* ripaus suolaa ja mustapippuria
Ohje:
Huuhtele ja pilko lehtisellerin varret ja omenat. Rouhi saksanpähkinät. Sekoita salaattiainekset keskenään. Sekoita kastikeainekset keskenään. Nauti salaatti kastikkeen kera!
Aprikoosipallerot
Ainekset:
* 1 kupillinen kuivattuja aprikooseja
* 1 kupillinen saksanpähkinöitä
* ¼ – ½ kupillista rusinoita
* 2 porkkanaa raastettuna
* 4-6 rkl kookosjauhoja
* ¼ tl suolaa
* mausteeksi aito vaniljaa, inkivääriä ja kanelia
* lisäksi kookoshiutaleita
Huom. raaka-aineet mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisina. Aprikoosit myös rikittöminä.
Ohje:
Huuhtele aprikoosit ja rusinat sekä saksanpähkinät. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella. Lisää kookosjauhoja pikkuhiljaa koostumuksen mukaan. Pyörittele massasta pieniä palleroita. Kieritä pallerot kookoshiutaleissa. Laita pallerot jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Raaka-aineita ja niiden määrää voit muokata toiveidesi mukaan. Ja sitten vain maistelemaan!
Aurinkojuoma
Ainekset:
2-2,5 dl porkkanamehua
1 appelsiini
1 banaani
1/2 dl tyrnimehua
ripaus kurkumaa
Ohje:
Sekoita porkkanamehu ja tyrnimehu. Lisää joukkoon banaani ja puristettu appelsiini sekä kurkuma. Sekoita sauvasekoittimella ja nauti auringonvoimaa!
