Reseptejä

08.09.2021

Internetistä löytyy toinen toistaan herkullisemman näköisiä reseptejä ja ruokakuvia (esim. Chocochili ja Viimeistä murua myöten), jotka saavat veden herahtamaan kielelle. Itse teen yleensä aika helppoa ja nopeaa kasvisruokaa, mutta välillä innostun kokkailemaan myös hieman vaativampia luomuksia. Kasvissyönti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin ja makuihin maailmalta. Kasvissyönti antaa myös mahdollisuuden osallistua luontotalkoisiin omalla pienellä, mutta merkittävällä, panoksella. Se myös palkitsee sydäntä ja luo syvällisemmän yhteyden ympäröivään luontoon, sen kasveihin ja eläimiin.  Itse olen vuosikymmenten myötä ehtinyt kokoamaan jo laajan kirjallisen kasvisreseptikokoelman.  En yleensä  seuraa reseptejä kirjaimellisesti, vaan soveltelen niitä aina tilanteen ja käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan. Usein myös luon aivan uusia luomuksia saatavilla olevista aineksista. Olen lapsesta saakka viihtynyt kotimme kasvimaalla ja erilaisissa puutarhoissa.  Nuoruudessani, lukion jälkeen, työskentelin  muutaman kesän Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Yliopistosta valmistuttuani vietin yhden kesän Fransilan yrttitilan vehmailla pelloilla. Välillä olen myös vuokrannut oman viljelypalstan tai viljellyt jotain pienimuotoista esimerkiksi kotini terassilla. Nämä kokemukset ovat herättäneet kiinnostukseni ruokakasvien parantaviin ominaisuuksiin. Kaikki ruoka, mitä laitamme suuhumme, vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti.  Ohessa jaan omasta reseptivihkostani muutaman herkullisen reseptin. 

Punajuuripihvit

Ainekset:

* 500 g keitettyjä härkäpapuja
*
5 punajuurta 
* 75 g fetajuustoa

*
0,5 dl soijajauhoa
*
2 rkl pellavansiemenrouhetta
*
2 rkl ravintohiivahiutaleita
*
loraus oliiviöljyä
* mausteeksi 1 tl suolaa, ripaus mustapippuria, tuoreita timjamin lehtiä

Ohje:

Keitä liotetut härkäpavut. Keitä punajuuret. Kuori ja raasta jäähtyneet punajuuret. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tee niistä pihvejä uunipellille. Paista 175 asteessa noin 45 min - 1 h. Nauti esimerkiksi varsisellerisalaatin kera (ks. ohje alla). 

Varsisellerisalaatti

Ainekset

Salaatti: 

* 4 varsisellerin vartta
* 2 omenaa
* 1/2-1 dl saksanpähkinöitä

Kastike: 

2 dl bulgarian jogurttia
1-2 rkl sitruunanmehua
1/2 rkl Dijon- sinappia
ripaus suolaa ja mustapippuria

Ohje: 

Huuhtele ja pilko lehtisellerin varret ja omenat. Rouhi saksanpähkinät. Sekoita salaattiainekset keskenään.  Sekoita kastikeainekset keskenään. Nauti salaatti kastikkeen kera!

Aprikoosipallerot

Ainekset:

* 1 kupillinen kuivattuja aprikooseja
* 1 kupillinen saksanpähkinöitä
* ¼ – ½ kupillista rusinoita
* 2 porkkanaa raastettuna
* 4-6 rkl kookosjauhoja
* ¼ tl suolaa
* mausteeksi aito vaniljaa, inkivääriä ja kanelia
* lisäksi kookoshiutaleita

Huom. raaka-aineet mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisina. Aprikoosit myös rikittöminä.

Ohje: 

Huuhtele aprikoosit ja rusinat sekä saksanpähkinät. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella. Lisää kookosjauhoja pikkuhiljaa koostumuksen mukaan. Pyörittele massasta pieniä palleroita. Kieritä pallerot kookoshiutaleissa. Laita pallerot jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Raaka-aineita ja niiden määrää voit muokata toiveidesi mukaan. Ja sitten vain maistelemaan!

Aurinkojuoma

Ainekset:

2-2,5 dl porkkanamehua
1 appelsiini
1 banaani
1/2 dl tyrnimehua
ripaus kurkumaa

Ohje: 

Sekoita porkkanamehu ja tyrnimehu. Lisää joukkoon banaani ja puristettu appelsiini sekä kurkuma. Sekoita sauvasekoittimella ja nauti auringonvoimaa! 




Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita